1421371 618417508201285 1954970207 nПърви ноември е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, дело на хиляди българи, вдъхвали вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото и културното възстановяване на българската държавност.

            С традиционно факелно шествие на 31.10.2013 г. от 18.00 ч. по централната улица на Ивайловград и тази година СОУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград отбелязя Деня на народните будители - 1 ноември. В шествието участваха учители и ученици от гимназията. То бе водено от барабанчик и знаменната група на училището. Ученици носеха портрети на изтъкнати български просветни, културни дейци и революционери.       Тържеството продължи на площада в града под звуците на химна на народните будители.

            В празничното си слово г-жа Александра Хорозова - Директорът на СОУ "Христо Ботев" - гр. Ивайловград подчерта, че "Денят на народните будители е денят на книжовници и преписвачи на книги, иконописци и вестникари, учители и свещеници, носители на научни титли и самоуки майстори, корифеи на национално-освободителната борба от Възраждането до днес. Книжовните и революционните им идеи ги издигат до висотата на духовни водачи на народа ни. Носим ги в душите, гордеем се с титаничния им дух.

            Нека младите хора приемат всички онези добродетели, които ще ги превърнат в достойни и отговорни граждани на България. Нека жаждата за знание се превърне в най-голямата и стойностна инвестиция за бъдещи успехи. Защото само със силен интелектуален елит страната ни ще намери своето достойно място в Европейския съюз. Приобщаването на всяко дете към образователната система, моделирането на горди и високообразовани, конкурентноспособни на своите европейски връстници млади хора – това е днешната високоотговорна мисия на българските учители като носители и пазители на националните ценности, като продължители на делото на народните будители."

            Поздравителен адрес по случай празника поднесе и г-н Николай Панайтов - секретар на община Ивайловград.

            Преди шествието ученици поднесоха венци пред паметника на Христо Ботев и паметните плочи на Драгни Драгнев и Стамбол Димитров.