1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

С традиционно факелно шествие по централната улица на Ивайловград и тази година СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград отбелязя Деня на народните будители - 1 ноември. В шествието участваха учители и ученици от гимназията. То бе водено от барабанчик и знаменната група на училището. Ученици носеха портрети на изтъкнати български просветни, културни дейци и революционери.Тържеството продължи на площада в града под звуците на химна на народните будители и фанфарната музика на училището.

            В празничното си слово г-жа Александра Хорозова - Директор на СУ "Христо Ботев" - гр. Ивайловград поздрави всички учители, културни и просветни дейци и подчерта, че "Днес, на 1-ви ноември в Деня на народните будители се покланяме на хилядите знайни и незнайни книжовници, учители, просветители, борци за национално освобождение, пробуждали вярата, силата, оптимизма на народа ни в трудни времена на насилие, отчаяние, бездуховност.

Денят на народните будители - е ден на преклонение не само пред личности от възрожденска България, а и пред тези, които и в наши дни работят за възраждането на България.

Нека следваме заветите на будителите, за да сме достойни за своите потомци.

Да си будител е призвание, което не зависи от времето и мястото, а от делата на човека.

Уважаеми учители, просветители, читалищни дейци – поклон пред паметта на предците ни, за които България беше обич, и кръст, и камбана.

Поклон и пред онези, които и днес продължават да бият камбаната, които се опитват да съхранят единството и бъдещето на нацията."

Поздравление към всички присъстващи отправи г-н Красен Кръстев – зам.-кмет на община Ивайловград.

            Рецитал "О, будители народни!" представиха учениците от 8 клас с ръководител г-жа Антоанета Димитрова - учител по български език и литература и ръководител на извънкласна форма художествено слово.

 

Първи ноември е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, дело на хиляди българи, вдъхвали вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото и културното възстановяване на българската държавност.