Ден на розовата фланелка

Учениците от Клуба за ООН при СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград отбелязаха Деня на розовата фланелка и казаха „НЕ!” на кибертормоза. Облечени в розово, те запознаха учениците от различните класове с опасността от кибертормоза и овладяването на знания и умения за противопоставянето му. Призоваха връстниците си да бъдат бдителни и да подкрепят „Анти – тормоз” с плакат, стикер, снимка, стих, послание в Интернет.

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като
Ден на розовата фланелка. За пръв път Денят на розовата фланелка е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден.

Училищният тормоз се изразява в обиди, подигравки, измисляне на прякори, блъскане, удряне, взимане насилствено на пари, отправяне на заплахи за саморазправа в случай, че някой разбере за това... Тъкмо и заради това процентът на тормозените в училище деца според официалната статистика се разминава драстично с реалния им брой. Поради страх или друга причина повечето деца жертви на училищен тормоз не споделят с родителите или учителите си това. Тормозът между връстници е много подценяван и най-често остава невидим за учителите и родителите, но той е първата и най-основна причина за самоубийствата сред тийнейджърите, казват психолози. А интернетът и телефоните го превръщат в 24-часов.