24 МАЙ - ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най - българския празник. Това е денят на буквите, на просветата, на духа и на гордостта на поета, написал, „че и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат”.

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май - в двора на СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград всяка година по традиция се събират ученици, учители, родители, юбилейни випуски,  за да отпразнуват заедно светлия празник. 

След химна на Р България и издигане на националния флаг, посрещане на училищното знаме под звуците на училищната фанфарна музика  г-жа Александра Хорозова - Директор на СУ "Христо Ботев" - гр. Ивайловград отправи своето поздравление към всички присъстващи. В празничното си слово тя каза: Днес отново ни събра Денят на Светите братя Кирил и Методий – най-светлият празник в календара на българския дух, денят, който пренася през вечността имената и славата на славянските първоучители, дали ни писменост, вяра, интеграция с човешката цивилизация.

Величаво е делото на братята Кирил и Методий, защото те ни дадоха Словото – Словото – велико като човеколюбието и светло като слънцето, потребно като хляба и вечно като живота.

Ние сме народът, който има привилегията и отговорността да врязва и да съхранява знаците на кирилицата. А това означава и сега, през 21 век, в епохата на тотални рекламни послания и на интензивен електронен обмен в Интернет, да я пазим от посегателства. Да запазим оригиналната си идентичност, която ще ни определи и в бъдеще значимо място в обединения европейски дом.

На този най-български празник поздравявам всички преподаватели от нашето училище, които съживяват пулса на просветлението у всяко дете и които правят с труда си така, че туптенето да не престава. И да им кажа, че делото им в сегашното време на промени и търсения, е повече от отговорно и достойно за дълбоко уважение.

Уважаеми ученици, ваше право и ваш дълг е да познавате историята на нашия народ и нашата страна, защото вие ще бъдете тези, които ще напишат следващите страници в нея. Ще ви припомня думите на Стоян Михайловски „С книжовността да подновим съдбата си”. Изковете със знанието своята съдба и не забравяйте, че тя е част от съдбата на България.

Скъпи зрелостници, за вас училищният живот се превръща в минало, което никога няма да се повтори. Сега вие сте повече от богати – притежавате силата на знанието и крилете на младостта. Обединете ги успешно и съграждайте устремено утрешния ден на България като достойни граждани.

Нека запазим идеализма на духа, огъня на просветата и българщината, защото книжовността и просветата, градивността на културата са трайните характеристики в развитието на българина, неговият шанс в бъдещето.

Да ни е честит празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Да пребъде българското училище!“

Поздравление по случай празника отправи Кметът на Община Ивайловград - г-жа Диана Овчарова.  Отец Здравослав благослови учители, ученици и гости. Празникът продължи с рецитал на четвъртокласниците и български народен танц.

         Традиционно бе и шествието по централната улица на Ивайловград.  То бе водено от барабанчик, знаменната група на училището и абитуриентите.

След празничното шествие последва ритуал по предаване на знамето от Випуск 2017 на Випуск 2018.  

Вечерта абитуриентите се събраха в училищния двор и дефилираха по площад "Тракия" преди да отидат в "Св. Св. Константин и Елена", за да отпразнуват своето завършване.