Втори юни – патронен празник на СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград и Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Р България

Всяка година на 2-ри юни СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград чества патронния си празник и Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Р България. Гости на тържеството бяха: г-жа Диана Овчарова – Кмет на Община Ивайловград, г-н Красен Кръстев – зам. – кмет на Община Ивайловград, г-н Николай Панайотов – секретар на Община Ивайловград, ръководители и представители на институции, граждани.

В празничното си слово г – жа Александра Хорозова – директор на СУ „Христо Ботев“, каза: „104 – годишното училище в Ивайловград има честта да носи името на великия български революционер и поет и в този ден ние всички прекланяме глава пред неговия подвиг.

 Колко прав е бил поетът, пророкувайки своята гибел – „Пътят е страшен, но славен ... Аз може млад да загина, но стига ми тая награда да каже нявга народът ... „ И народът каза своите думи, изпя признанието си в песни и стихове, склони глава пред подвига на смелите и заслужилите това признание. Защото българинът е непогрешим в определянето на героизма и славата, на стойностното и великото. Историята може и да греши, но паметта на народа – никога!

Нека се преклоним пред подвига на Христо Ботев и нашите герои от славното ни българско минало. Нека бъдем повече българи – със самочувствие и увереност в утрешния ден!“

Ученици, учители и гости почeтоха с едноминутно мълчание и поднасяне на венци всички, дали живота си за свободата и независимостта на Р България.

Възпитаници на гимназията с ръководител г-жа Антоанета Димитрова – учител по български език и литература и ръководител на занимание по интереси „Художествено слово”, изнесоха кратък рецитал за празника.

По традиция и тази година директорът на СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград отличи и награди преподаватели и ученици. Наградите връчи Кметът на Община Ивайловград – г-жа Диана Овчарова.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.