1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

С традиционно факелно шествие по централната улица на Ивайловград и тази година СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград отбелязя Деня на народните будители. В шествието участваха учители и ученици от училището. То бе водено от барабанчик и знаменната група на училището. Ученици носеха портрети на изтъкнати български просветни, културни дейци и революционери.Тържеството продължи на площада в града под звуците на химна на народните будители и фанфарната музика на училището.

            В празничното си слово г-жа Александра Хорозова - Директор на СУ "Христо Ботев" - гр. Ивайловград поздрави всички учители, културни и просветни дейци и подчерта, че "Първи ноември – Денят на покровителя на България Св. Иван Рилски Чудотворец – се чества за първи път през 1909 г., за да се превърне от 1922 г. в празник на народните будители. Това са хората, които виждат отвъд ежедневието, следовници на старобългарската книжовна мощ и величие. Хората, които ще останат винаги живата и вечна връзка между минало, настояще и бъдеще. Те са тези, които ни дават надеждата, че народът ни ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее.

          Приемайки християнството, българският народ се обединява, княз Борис присъединява българския народ към голямото християнско семейство и най-високата култура за онова време християнската и по този начин преодолява международната изолация на България и създава предпоставки България да се превърне във фактор в Европейския Югоизток.

Приемайки учениците на Св. Св. Кирил и Методий създава предпоставка за оформянето на старобългарския книжовен език и старобългарската книжнина, която е българска по етнически произход, християнска по съдържание, славянска по широта и общоевропейска по значимост. Тези постижения са важно свидетелство за приобщаването на България към християнската, европейската цивилизация.

          България е откъсната от Европа с падането под османска власт, но  българските духовни водачи от Възраждането възвръщат историческата ни памет и доказват на поколенията, че няма от какво да се срамим, че сме българи. Народните будители са част от преживян и преодолян нравствен кризис, довел до пробуждане на духа.

          Денят на народните будители е денят на книжовници и преписвачи на книги, иконописци и вестникари, учители и свещеници, носители на научни титли и самоуки майстори, корифеи на национално-освободителната борба от Възраждането до днес. Книжовните и революционните им идеи ги издигат до висотата на духовни водачи на народа ни. Носим ги в душите, гордеем се с титаничния им дух.

          Нека младите хора приемат всички онези добродетели, които ще ги превърнат в достойни и отговорни граждани на България. Нека жаждата за знание се превърне в най-голямата и стойностна инвестиция за бъдещи успехи. Защото само със силен интелектуален елит страната ни ще намери своето достойно място в Европейския съюз. Приобщаването на всяко дете към образователната система, моделирането на горди и високообразовани, конкуретноспособни на своите европейски връстници млади хора – това е днешната високоотговорна мисия на българските учители като носители и пазители на националните ценности, като продължители на делото на народните будители.

 

          Поклон пред паметта на предците ни, за които България беше обич и кръст, и камбана. Нашите възрожденски ценности не са само белег на епохата, те са състояние на духа, което ни държи будни.

          Нека следваме заветите на будителите, за да сме достойни за своите потомци.

         Будители, да е славно името Ви!

            Рецитал "Слава Вам, будители народни!" представиха учениците от 9 клас с ръководител г-жа Антоанета Димитрова - учител по български език и литература и ръководител на извънкласна форма художествено слово. 

Първи ноември е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, дело на хиляди българи, вдъхвали вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото и културното възстановяване на българската държавност.