ПЪРВИ ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

          

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. По този повод ученици от извънкласната форма "Екология" при СУ "Христо Ботев" - гр. Ивайловград съвместно с доброволци от Общинска администрация проведоха информационна кампания. Здравният работник в училище -  Иванка Костова и г-жа Галена Попова – ръководител на младите еколози, запознаха подрастващите с начините на заразяване с ХИВ вируса и препоръките за предпазване от болестта. Бяха раздадени информационни материали и презервативи на учениците от 8 до 12 клас.
            Световният ден за борба с ХИВ/СПИН се отбелязва за първи път през 1988 г. Тогава Световната здравна организация в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
            От 1996 г. с отбелязването на този ден се ангажира Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава този ден се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.
            През 2004 г. е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.