24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

В СУ „Христо Ботев“ Ивайловград дори дъждовните облаци и проливен дъжд не успяха да помрачат празничното честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Лошите метеорологични условия тази година не успяха да отнемат от тържествеността на деня на Светите братя Кирил и Методий, който се състоя във физкултурния салон на училището. По традиция бивши и настоящи ученици, учители и родители се събраха, за да ознаменуват празника на просветата и знанието.

Официални гости на събитието бяха кметът на община Ивайловград Диана Овчарова и председателят на Общинския съвет Дарина Кисьова-Зафирова.

По традиция след посрещането на училищното знаме директорът на СУ „Христо Ботев“ Александра Хорозова отправи поздрав към всички присъстващи. Директорът изтъкна пред присъстващите поводите, които имаме, за да се гордеем с нашите ученици – висок брой приети във ВУЗ, успехи в областните кръгове на олимпиади по различни дисциплини, I-во място по шах и I-во място на областния кръг на състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.

Поздравление по случай празника отправи кметът на община Ивайловград Диана Овчарова.

Ученици от четвърти клас, с ръководител Галя Балабанова, поздравиха присъстващите с рецитал, посветен на делото на Светите братя.

Ритуалното предаване на знамето от Випуск 2019 на Випуск 2020 бе кулминацията на празника.

След предаването на знамето всички ученици от Випуск 2019 се сбогуваха със своите учители.

Вечерта абитуриентите се събраха в училищния двор, след което дефилираха по площад "Тракия" и централната улица на града. Празникът на зрелостниците продължи в комплекс "Луксор".