1 ноември – Ден на народните будители

Денят на народните будители по традиция бе отбелязан с факелно шествие от СУ „Христо Ботев“ - Ивайловград.

По този начин ученици и учители всяка година засвидетелстват своята почит и признателност към делото и живота на всички родолюбиви български просветители, културни дейци и революционери.

Тържеството започна в двора на училището, където Александра Хорозова – директор на СУ „Христо Ботев“ - Ивайловград връчи грамоти и медали на отличилите се в състезанието на „Многознайко“ – „Аз знам английски“ – I кръг. За достойно представяне и показани много добри знания и умения наградени бяха:

I място - Виолета Желязкова и Елица Георгиева.

II място - Анна Чанкова, Иван Борисов Иванов, Диан Димов, Алесандра Сариева.

Сред отличените на III място бяха Йоана Терзиева, Димитър Кондузов, Иван Петров Иванов, Деница Райкова.

Въпреки дъжда и тази година шествието премина по главната улица на Ивайловград. Празничната колона бе водена от барабанчик и знаменосците на училището. По традиция ученици, носеха портретите на Кирил и Методий, Васил Априлов, Иван Вазов, Васил Левски, Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Цар Симеон Велики, Петър Берон.

Празникът продължи на площад на града. Там тържествената процесия бе посрещната от училищната фанфарна музика, чийто ръководител е Милена Перчемлиева.

 „Паметта и традицията са белезите на националната ни идентичност, които будителите са съхранили. Именно будителите възвръщат живота на националните идеали, създават у поколенията желание за знание и доказват, че няма за какво да се срамим да се наречем българи.“ – бяха част от думите, с които директорът Александра Хорозова се обърна към събралото се множество.

Празничното слово на г-жа Хорозова бе последвано от рецитал на единадесетокласници, участници в извънкласната форма „Художествено слово“,  с ръководител Антоанета Димитрова.