Национална седмица на четенето 2019 в СУ „Христо Ботев“

Състезание по правопис, презентация на любима приказка и четене на стихове от Античността са част от събитията, които СУ “Христо Ботев“ реализира по повод Национална седмица на четенето 2019. Тази година седмицата, посветена на книгите започна на 9 декември.

Кампанията Национална седмица на четенето се организира за пета поредна година под егидата на Министерството на образованието и науката. Целта е да се насърчи и повиши грамотността на учениците.

В СУ „Христо Ботев“ седмицата започна с четене на произведения за деца от съвременни български автори и любими приказки. Участваха ученици от II, III , IV, V и VI клас.

 Поредицата от събития продължи с четене на Коледни приказки от четвъртокласници пред учениците от първи клас.

 Тияна Атанасова и Марин Кондузов от VI клас, показаха презентации на свои любими литературни произведения. Деца от II клас също показаха на съучениците си презентации със свои любими приказки.

 Йоана Терзиева – V клас и Милица Георгиева – VI клас поеха щафетата с четене на любими приказки.

 За няколко часа учениците от I, II, III, IV се вживяха в ролята на библиотекари на училищната библиотека.

 Седмицата продължи в читалнята на читалище „Пробуда 1914“ Ивайловград със състезания по правопис, четене и разказване. Тук мереха сили ученици от V и VI клас на ивайловградската гимназия. В надпреварата „Аз съм грамотен – пиша четливо, красиво и правилно“, отличени бяха Стефани Чакърова от V клас и Тияна Атанасова от VI клас. В оспорваното съревнование „Най-добър четец“ Диница Тодорова - V клас и Милица Георгиева  - VI клас събраха овациите на присъстващите. В двубоя „Най-добър разказвач“ силите бяха равни и победител не бе излъчен.

 Учениците от I и III клас декламираха любими коледни стихотворения и даваха отговори на гатанки за Дядо Коледа.

 Горните класове в СУ „Христо Ботев“ пък дадоха своя принос като четоха любовна лирика от Античността в залата на Общински исторически музей.