Европа за младите хора

На 22.11.2017 г. (сряда) Областен информационен център – гр. Хасково проведе в СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград публично информационно събитие на тема: „Европа за младите хора”, насочено към младежи и представители на образователната институция.  Целта на срещата бе подпомагане усвояването на средствата от ЕСИФ по оперативните програми, представяне на програма „Еразъм+“, запознаване на младите хора с техните права в ЕС и популяризиране на Председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г.

Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на месец ноември е обявена за „Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортните произшествия”.  През 2017 - та година календарният ден за възпоменание на жертвите  бе 19 ноември.

По този повод ученици и Комисията за безопасност на движението по пътищата в СУ “Христо Ботев” – гр. Ивайловград издадоха информационно табло с призив към подрастващите, рисунки и снимки.

В навечерието на Световния ден за възпоменание второкласниците се включиха в националния конкурс за рисунки “Не на войната по пътищата“, организиран от СНЦ „Стоп на войната по пътищата”, родителите на загиналите на връх  Великден 2011 г. в Симеоновград шест деца и община Симеоновград.

Прочети още...

ХЕЛОУИН ПАРТИ

Хелоуин парти събра ученици, учители, родители и гости на Ивайловград. Физкултурният салон на  СУ "Христо Ботев"  - гр.  Ивайловград бе препълнен с ученици, които се бяха маскирали като вещици, зомбита, духове, вампири и призраци за празника Хелоуин. Неусетно в много танци, смях, игри и закачки преминаха няколко часа от партито. За високия градус на настроението се погрижиха водещите -  Ламбрети и Деница - ученици от Х а клас на училището. Всички, които бяха положили много усилия в маскирането си, взеха участие в конкурсите за най-добър костюм с тиквен фенер и за най-вкусен сладкиш, а победителите получиха награди, осигурени от „Винивел“ ООД - Винарска изба Ямантиеви.

Прочети още...

1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

С традиционно факелно шествие по централната улица на Ивайловград и тази година СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград отбелязя Деня на народните будители. В шествието участваха учители и ученици от училището. То бе водено от барабанчик и знаменната група на училището. Ученици носеха портрети на изтъкнати български просветни, културни дейци и революционери.Тържеството продължи на площада в града под звуците на химна на народните будители и фанфарната музика на училището.

            В празничното си слово г-жа Александра Хорозова - Директор на СУ "Христо Ботев" - гр. Ивайловград поздрави всички учители, културни и просветни дейци и подчерта, че "Първи ноември – Денят на покровителя на България Св. Иван Рилски Чудотворец – се чества за първи път през 1909 г., за да се превърне от 1922 г. в празник на народните будители. Това са хората, които виждат отвъд ежедневието, следовници на старобългарската книжовна мощ и величие. Хората, които ще останат винаги живата и вечна връзка между минало, настояще и бъдеще. Те са тези, които ни дават надеждата, че народът ни ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее.

Прочети още...

Европа навлиза в българските земи (втората половина на XIX – началото на XX в.)

В навечерието на Деня на народните будители и по повод 10 години членство на България в ЕС ученици от СУ „Христо Ботев” гостуваха на  Общинския исторически музей – Ивайловград. Полина Димитрова от 10 а клас и Ивет Чакърова от 12 а клас представиха своите разработки, с които участваха в националната ученическа историческа конференция в град Русе на тема „Европа навлиза в българските земи (втората половина на XIX – началото на XX в.)“. С докладите си младите изследователи ни запознаха с поминъка и архитектурата в района на Ортакьой, историята на града, проследиха как европейските порядки навлизат в нашите земи и запазения дух,  гражданско общество и хора, следващи новото, европейското.

Прочети още...

Страница 4 от 44