Отлично представяне на ученици на Областното ученическо първенство по шахмат

На 09.03.2017 г. в Младежки център – гр. Хасково се проведе Областното ученическо първенство по шахмат. В него взеха участие отбори от различни учебни заведения от Хасковска област. Във възрастова група V – VІІ клас отборът на СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград в състав: Димитър Ингилизов, Васил Атанасов, Александър Абаджиев и Росимира Георгиева, извоюва престижното І-во място и се класира за следващият етап – Зонално ученическо първенство. Отборът от възрастова група VІІІ – Х клас в състав: Александър Петков, Християн Чакъров, Пламен Карапейков и Добромира Бойназлиева, се класира на ІІІ – то място.

 

1 МАРТ – БАБА МАРТА

Второкласниците, участващи в занимание по интереси „Художествено слово”, поздравиха първокласниците с песни и стихотворения по случай настъпването на Баба Марта. Те им разказаха как се е празнувал обичаят в миналото и им подариха ръчно изработени мартеници. Малките рецитатори посетиха и Дома за стари хора в гр. Ивайловград. Със своите стихове и песни за Баба Марта те създадоха един истински празник за възрастните хора. На всички присъстващи учениците вързаха мартеници, както повелява обичаят – с гиздост да се посрещне Баба Марта.

Ден на розовата фланелка

Учениците от Клуба за ООН при СУ „Христо Ботев” – гр. Ивайловград отбелязаха Деня на розовата фланелка и казаха „НЕ!” на кибертормоза. Облечени в розово, те запознаха учениците от различните класове с опасността от кибертормоза и овладяването на знания и умения за противопоставянето му. Призоваха връстниците си да бъдат бдителни и да подкрепят „Анти – тормоз” с плакат, стикер, снимка, стих, послание в Интернет.

Прочети още...

2 ФЕВРУАРИ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. По този повод учениците от клуб „Екология” изготвиха презентация за влажните зони.

През 1971 г. на същата дата в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони - Рамсарска конвенция. "Влажните зони – намаляват риска от природни бедствия“ е мотото на тазгодишната кампания по отбелязването на Световния Ден на влажните зони - 02.02.2017 г. Целта е повишаване осведомеността за ползите на влажните зони за човечеството и планетата. Повече от един милиард души по целия свят зависят от мочурища, за да получават доходи, от дейности като риболов, оризопроизводство, продажба на вода, транспорт, туризъм и много други.

 

Коледен спектакъл

В навечерието на едни от най-светлите празници – Коледа и Нова година, учениците от ІІІ а клас, участващи в извънкласната дейност Учебен театър, представиха драматизация по приказки за Коледа. Малките артисти се превъплътиха в образи на герои, чрез които пренесоха зрителите в тихата и свята нощ на Рождество Христово. Емоционалната игра на третокласниците припомни думи като обич, състрадание, милосърдие. Децата пожелаха на всички повече радост, любов и закрила, да носят коледния дух в сърцата си, да бъдат по-добри, по-милосърдни и по-истински.

 

Страница 10 от 44